Delphi Technologies fren sesi konusunda uyarıyor!
Dünyanın önde gelen otomotiv orijinal ekipman üreticileri için çözümler sunan Delphi Technologies,orijinal ekipman kalitesindeki balatalarını satış sonrası sektörüne sunarken, fren sesiyle alakalı problemleri minimuma indirmek için yapılması gerekenlere de dikkat çekiyor. Fren balataları konusunda orijinal ekipmanlar dışındaki ilk tercih olan Delphi Technologies; son kullanıcının servis hizmeti aldıktan sonra fren sesi sebebiyle servis noktasına geri dönmesinin altında yatan nedenleri açıklarken, servis çalışanlarının fren sorunlarını minimuma indirmeleri için dikkat etmeleri gereken unsurları sıraladı.
Delphi Technologies uzmanlarınca yapılan bilgilendirmeye göre fren sistemini oluşturan tüm bileşenlerin belli oranlarda titremesi, insan tarafından duyulmayan seslerin meydana gelmesine sebebiyet veriyor. Ancak bu titreşimin yoğunluğu arttığında ses, duyulabilir hale gelerek problem oluşturuyor. Frenlerdeki bu ses problemi, montaj hatalarından kaynaklı olabildiği gibi ileri seviyede korozyon, sıkışmış/yamulmuş sabitleme pinleri, kısmen sıkışmış balatalar, balata tozu ve kir birikmesi, aşırı çarpıklık ya da fren disklerinin aşınması durumunda da kendini gösteriyor. Bunun yanında frenleme esnasında direksiyon sistemi, şanzıman ve motor kulaklarında meydana gelen hareketlerden kaynaklı sesler de oluşabiliyor.
Titreşim frekansına göre fren sesleri
Sunduğu ürünler yanında, sektörü bilgilendirici misyonunu satış sonrası sektörünün her kalemine taşıyan Delphi Technologies, titreşim frekansına göre farklı fren seslerine dikkat çekiyor. Buna göre titreme olarak tabir edilen sesler, 300 Hz’nin altı düşük frekanslı titreşim olarak kabul ediliyor. Sebeplerini ise diskin poyraya montajının düzgün yapılmaması, diskte hasar, aşırı disk yüzey kalınlıkları farkı ve çarpıklıklar oluşturabiliyor. Ötme olarak tabir edilen sesler ise orta frekanslı titreşim aralığı olan 300Hz ila 5kHz arasında yaşanıyor. Bu sesler yanlış balata montajı, kaliper pistonunun veya pinlerin sıkışması, aşırı aşınmış disk ve sürtünme yüzeyi çiziklerinden kaynaklanabiliyor. 5kHz’in üstü ise gıcırtı adlandırılıyor veyüksek frekanslı titreşimler sınıfında yer alarak balatanın disk yüzeyi ile temasında ortaya çıkabiliyor. Ultrasonik sesler ise insan kulağının işitemeyeceği seviye olan 12kHZ’in üstü gibi çok yüksek frekansta meydana geliyor. Bu sınıflandırmayla birlikte, genellikle sürtünme yüzeyi yokluğundan kaynaklanan metal metale sürtmesi veya balatayla disk arasına yabancı bir cisim girişinden kaynaklı kazıma sesleri de olabiliyor.
Nelere dikkat edilmeli?
Delphi Technologies bu sorunların yaşanmaması adına tüm fren tertibatını konrol etmenin önemini vurguluyor. Örneğin bir balatanın çarpık aşınması, fren kaliperinde bir soruna işaret edebilirken, hasarlı bir arka plaka ise montaj sırasında aşırı güç uygulandığını gösterebiliyor. Benzer şekilde disk yüzeyinde çarpıklıklar da titreşimlerde belirleyici oluyor. Ayrıca balatalar arasındaki aşınma farkları, hidrolik fren sıvısı kaçakları, pistonlarda hasar ve kaliper pinlerinde sıkışma olup olmadığı da sorunların tespitinde çözüm sağlıyor. Delphi Technologies, fren sesiyle alakalı problemlerin minimuma inmesi için satış sonrası sektörüne olan tavsiyelerini ise şöyle sıralıyor;
- Kaliperlerin tüm korozyon, birikmiş kirler ve balata tozundan arındırıldığına emin olun.
- Kaliper pistonunun görünen kısımlarını pistonları itmeden önce mutlaka temizleyin. Pistonu itmeyi kolaylaştırmak için hava alma nipelini açın. Pistonları itmek için uygun aparatı kullanın. Asla disk yüzeyine herhangi bir takım temas ettirmeyin.
- Balatanın kalipere temas ettiği yüzeyleri iyice temizleyin.
- Pistonları, contaları, toz lastiklerini ve kaliperdeki kayan bütün parçaları kontrol edin. Paslanmamış, hasarsız ve serbestçe hareket edebilir olduklarından emin olun.
- Yüksek fren ısılarından dolayı özelliklerini kaybetmiş olacağından, titreşim önleyici klipsleri, yayları ve pinleri değiştirin.
- Yeni fren balataları takarken disklerin minimum kalınlığın altında olmadığını, çarpık olup olmadıklarını kontrol edin.
- Her zaman doğru balataların takıldığına ve kaliper içinde doğru konumlandırıldığına emin olun. Disklerle sürekli teması önlemek için balatalar braketlere serbestçe oturmalıdır.
- Fren hortumlarını asla sıkıştırmayın. Hortumlara yapısal bütünlüğünü ve gücünü sağlayan birçok örgül katman mevcuttur. Sıkıştırılmaları halinde hortumlar hasar görebilir veya ezilebilir. Bu da frenlerde kilitlenme ya da hidrolik sızdırma gibi sorunlara yol açabilir.
- Asla mineral yağ temelli gresleri kauçuk contalı parçalarda kullanmayın. Bu contaların şişmesine sebep olur.
Delphi Technologies fren sesine karşı önlemini alıyor!
Düşük kaliteli balataların, fren sesini oluşturan en önemli nedenler arasında yer aldığını vurgulayan Delphi Technologies, sektöre sunduğu ürünleriyle otomotiv üreticilerinin yüksek performans, düşük ağırlık ve titreşimlere karşı gelişmiş balata taleplerini karşılıyor. Şirket, satış sonrası sektöründeki rakiplerine oranla, orijinal üretici kalitesindeki katman teknolojisine sahip balatalar üretiyor. Delphi’nin balatalarındaki 3mm’lik ses yalıtım malzeme tabakası, 70db’nin üzerinde %83 oranında daha az ses oluşumunu sağlarken, termal bir yalıtkan olarak daha güçlü bir balata olmasını da beraberinde getiriyor. Yine orijinal üretici kalitesindeki şim ve pahlara sahip olan Delphi Technologies balataları, farklı derecelerde sönümleme malzemelerinden oluşan çok katmanlı şim yapısıyla uzman mühendislerce dizayn ediliyor. Özenle seçilen malzemeler, Delphi balatalarına gelişmiş ses sönümlemesi sağlamak adına farklı yöntemler kullanılarak sabitleniyor.